10-те най-екзотични животни от Перу

Екзотичните животни от Перу са част от огромното биоразнообразие, което има единадесетте различни биоми на южноамериканската страна.

Едно животно може да се счита за екзотично, когато мястото му на произход е тропиците, или когато те са редки животни, с малко живи индивиди.

Обичайно е списъкът с животни, застрашени от изчезване, да включва много от тези животни, защото те също са високо ценени в незаконния пазар.

Друга характеристика на екзотичните животни е, че те обикновено представляват риск от зоонози за хората. Това означава, че те могат да заразят болести за хората.

През последните години е било избрано да ги отглеждат в плен, за да ги овладеят и да им попречи да бъдат предшествани или да променят някоя екосистема, защото много от тях са инвазивни видове.

Въпреки това, отглеждането на екзотично животно също може да бъде предизвикателство, тъй като те имат много специфични обичаи и нужди (храна или хигиена).

Изключителни екзотични животни от Перу

1 - червени ара

Скарлет ара е птица от красиви и поразителни цветове, с много силен клюн, който се разпространява от северната част на Централна Америка на юг от Амазонка.

Обикновено гнезди по двойки в aguaje, нещо като палмово дърво. Присъствието му в пространството показва доброто здраве на околните дървета.

Тя е моногамна птица, а двойка слага между 1 и 4 яйца годишно, въпреки че обикновено оцеляват не повече от двама млади.

Храни се с глина и семена. Манипулирайте храната си с левия крак и задръжте с десния крак.

Любопитен факт за това животно е, че когато е подчертан, той изважда пера.

Това животно се превърна в един от символите на Амазонка в Перу. Неговата комерсиализация е забранена от Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES).

2- Хуапо колорадо

Това е маймуна с пилинг и червеникаво лице, което също е известно като червен uacarí.

Това животно живее в дърветата на блатистите области. Има гъсто кафяво палто. Диетата му се основава на плодове, семена и насекоми.

Обикновено се намира в равнината на Амазонка, на север и на юг от река Амазонка, и в басейните на реките Путумайо и Напо.

Населението му намалява поради лова и упадъка на обитаемата му територия. Той също е включен в CITES и е защитен от перуанското законодателство.

3- Розов делфин

Това е речен делфин със сива кожа, който с течение на времето става розов, докато в зряла възраст не достигне интензивно розово.

Мъжът, когато стане възрастен, може да бъде с дължина 2, 55 метра и да тежи 185 килограма.

Неговото естествено местообитание е река Амазонка и нейните притоци. Ловът и замърсяването намаляват броя си с 50%.

4- Брадатия дракон

Брадатия дракон, или pogona vitticeps, е гущер с голяма, триъгълна глава, заобиколена от бодливи люспи, които също украсяват останалата част от тялото му.

Мъжките, които обикновено са по-големи от женските, достигат до 60 сантиметра дължина и до 450 грама тегло.

Те могат да бъдат зелени, кафяви, сиви, червеникави или оранжеви. Всъщност, цветът му може да бъде индикатор за настроението ви.

Цветът може също да е индикатор, че се чувствате застрашени. Когато случаят е такъв, той повдига везните и те стават черни.

Брадатият дракон е всеяден и обича да пие росата от полето. Местообитанието му е в сухи земи и гори, където влажността е под 50%.

5 - жълтеникава вълнена маймуна

Това е средно голяма маймуна с опашка, която може да достигне до 63 сантиметра дължина (тя е по-дълга от собственото си тяло), с лента от жълти косми.

Козината на тази маймуна е медно оцветена в почти цялото си тяло, с изключение на ръба на устата му, където е бял.

Той може да се намери в националния парк Río Abiseo, в резервираната зона на Кордилера де Колан и в защитената гора Alto Mayo.

6- Андска котка

Това е котешки, малко по-голям от домашната котка.

Той е много уклончив, така че нямате много подробности за него, освен че има дълъг палто и че живее в Андите на Аржентина, Боливия, Чили и Перу.

7-гигантски броненосец (Yungunturu)

Това е най-големият вид броненосец, който съществува. Главата му е малка и конична. Тя няма козина

Той е с дължина приблизително 75 см, без да се взема предвид опашката, която може да доведе до 50 см повече. Теглото им е около 60 кг, когато се отглеждат в плен и 20 кг в естествената им среда.

Въпреки тези размери, тя има къси крака. Тя също има тъмна и гъвкава обвивка. Сред големите нокти на предните му крака има централен нокът, който се копаеше.

Той е гъвкав и бърз бегач, както и добър плувец. Навиците им са нощни.

Храни се с мравки, термити, ларви и други насекоми. Поради своя размер, естествените му хищници са големи животни като пума и ягуар.

Те се срещат почти навсякъде в Южна Америка, особено в тропическите гори или в райони под 500 метра над морското равнище.

8 - Жълто-ушите на водни костенурки

Това е сладководна костенурка с жълти линии на опашката, краката и лицето.

В зряла възраст той е с 40 см дълъг карапак. Естествената му среда е бавните реки, езера, езера и блата.

9 - Титакака гигантска жаба

Тази жаба, голяма и закръглена глава, има гладка кожа, която прилича на костюм, който се побира.

Обитава езерото Титикака, което обединява териториите на Ла Пас (Боливия) и Пуно (Перу). Безразборният лов застрашава неговите видове.

10- Андийски кондор

Тази птица е една от най-големите в света (почти 3 метра и половина размах на крилата) и най-дългата (живее до 50 години).

Той установява своето гнездо на 1000 или 5000 метра над морското равнище, във всяка точка на Андите в Южна Америка.

Андският кондор се разпознава от плешивата и червена глава, черното си оперение и "яката" от бели пера, които украсяват шията му.